Júliusi népi jóslatok az elkövetkező időjárásra! Ha ez igaz, “kutya világ” lesz!


A modern technológiák megjelenése előtt az embereknek szükségük volt valamilyen támpontra az időjárást illetően, hiszen a mezőgazdasági termelés alakulása azon állt vagy bukott. Régen nem volt más módszer, mint a hosszú évek során tapasztalt eseményeket feljegyezni, azokból következtetéseket levonni és arra hagyatkozni.
A népi jóslatok éppen ezért még ma is tartják magukat, hiszen az emberek ezektől az előrejelzésektől tették függővé a megélhetésüket. Lássuk, melyek a népi jövendölések jellegzetességei július hónapban.

Erre a napra nem érdemes programot szervezni
Van egy nap a júliusban, amitől a népi jóslatok egykoron kifejezetten óva intették az embereket, hiszen ezen a napon esőzés és viharok szinte mindig jellemzőek voltak.

Ez a nap július 20-a, Illés napja. Régen munkaszüneti napként tartották számon és nem ajánlották, hogy bárki is kimenjen a földekre dolgozni, hiszen elverhette az eső vagy megvolt a veszélye, hogy belecsap a villám.

Ugyan ma már sokkal pontosabb előrejelzéseket érhetünk el gyakorlatilag bármelyik pillanatban a neten keresztül, talán mégsem javasolt erre a napra időzíteni a szabadtéri programokat és a nyaralást.

Júliusi megfigyelés – téli előrejelzés
Érdemes megfigyelni július 25-ét, Jakab napját, ugyanis az aznapi esőből következtetni tudunk majd jó előre, a téli időjárásra.

A népi jóslat szerint abban az esetben, ha Jakab napján meleg lesz a hőmérséklet és langyos esőt kapunk a nyakunkba, akkor a tél is kellemes, viszonylag enyhe lesz, nem kell számítani nagy fagyokra és viharokra.

Viszont ha ezen a kitüntetett napon azt tapasztaljuk, hogy a levegő hűvös, a felhők kövérek, sűrűek és sötétek, az eső pedig olyan, mintha dézsából öntenék, akkor a telünk hideg lesz és zord, sokszor lesz beborulva az ég és fagyokra, viharokra is számítanunk kell majd.

Szólj hozzá